Kärjestä aloitetut sukat

Lempparivärit

Välillä on oikeus ja kohtuus tehdä itsellekin sukat, laatikoita kaivellessani kun totesin että kappas. Sitähän on tullut tusattua vain lahjoiksi moisia. Nämä siis itselle.

Olen kerran aikaisemmin tehnyt sukat kärjestä aloittaen, mutta niiden kärki ei istunut ihan kuten halusin. Niinpä selailin useampikin sivuja läpi aloittaakseni sukat kärjestä, mutta itselle sitä ihan mieluisinta ohjetta ei löytynyt joten lähdin itse kehittelemään.

Tämä oma kehitelmäni ei ole edelleenkään se ihan ykkönen, tällä hetkellä puikoilla keikkuukin toiset kärjestä aloitetut joiden kärkiosat miellyttää itseäni erittäin paljon. Postailen niistä, kunhan valmistuvat.

Lankana näissäkin 7-veljestä langat, toteutus tehty tällä kertaa 3,5mm koivupuikoilla.

 1. Luo 8 silmukkaa ja jaa ne kahdelle puikolle.
 2. Lähde jakamaan silmukoita neljälle puikolle eli ota kolmas puikko käyttöön ja kudo 1 silmukka, kudo seuraava silmukka ensin takaa ja sitten edestä. Neljäs puikko käyttöön ja sama homma, kudo 1 silmukka ja seuraava ensin takaa ja sitten edestä. Ekan puikon neljä silmukkaa on nyt jaettuna kahdelle puikolle niin että kummallakin on 3 silmukkaa. Kudo vielä toisen puikon silmukat samoin eli kudo 1, kudo seuraava ensin takaa ja sitten edestä. Ota nyt viides puikkokin käyttöön ja tee sama vielä tähteenä oleville silmukoille. Nyt sinulla pitäisi olla neljällä puikolla 3 silmukkaa.
 3. Kudo jälleen 1 silmukka, sitten 1 takaa ja sen jälkeen edestä, kudo viimeinen silmukka. Toista kaikilla neljällä puikolla, silmukoita nyt 4 per puikko.
 4. Kudo 1 silmukka, seuraava ensin takaa, sitten edestä, kudo 2 silmukkaa -> 5 silmukkaa per puikko kerroksen jälkeen.
 5. Kudo koko kerros oikeaa.
 6. Kudo 1 silmukka, nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja kudo se takaa, kudo 3 silmukkaa, nosta jälleen lanka puikolle ja kudo se takaa, kudo 1 silmukka. -> 7 silmukkaa per puikko.
 7. Kudo koko kerros oikeaa.
 8. Kudo 1 silmukka, nosta silmukoiden välinen lanka ja kudo se takaa, kudo 4, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 2 silmukkaa -> 9 per puikko.
 9. Kudo koko kerros oikeaa.
 10. Kudo 1, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 5 silmukkaa, nosta lanka ja kudo se takaa, kudo 3 silmukkaa. -> 11 per puikko.
 11. Kudo 2 kerrosta oikeaa.
 12. Kudo 1 silmukka, nosta lanka ja kudo se takaa, kudot loput silmukat. -> 12 per kerros.

Nyt puikoilla on yhteensä 48 silmukkaa ja pääset kutomaan tavallisesti. Omissa sukissani kudoin 5 kerrosta lilaa ja vaihdoin sen jälkeen valkoiseen lankaan. Koko sukan nämä kaksi väriä vuorottelevat eli käytännössä jokainen raita tehdään samalla taktiikalla eli:

 1. Kudo koko kerros valkoisella.
 2. Koko kerros valkoisella.
 3. Kudo silmukat koko kerroksen vuorotellen valkoisella ja lilalla.
 4. Valkoisella koko kerros.
 5. Valkoisella koko kerros.
 6. Värinvaihto lilaan jne.
7 raitaa valmiina, kasiraita siirtää kantalapun tekoon.

Kantapäätä lähdin tekemään kun jalkaterä osui sopivasti juuri kantapään etureunaan. Käytännössä kantapää kudotaan aivan samoin kuin normaalistikin, se vain ”kääntyy” toiseen suuntaan. Kudoin kantalappua 23 silmukalla ja kantapohjan kavennusissa jaoin silmukat 5-12-6.

Kantalaput ennen kavennuksia.

Kun kantapään kavennukset on saatu pois päiväjärjestyksestä otetaan taas kaksi väriä käyttöön ja jatketaan kiilakavennukset niin että puikoilla on jälleen 48 silmukkaa.

Kantalapun kavennukset valmiina

Silmukoiden lisäyksiä tein kolmesti eli kantapään jälkeen kolmannella, neljännellä ja viidennellä valkoisella alueella kutoen 1. puikon ensimmäisen silmukan oikein, nostin langan puikolle, kudoin sen takaa ja kudoin normaalisti loput silmukat puikolta. Kudoin 2. ja 3. puikot normaalisti, neljännen puikon lopussa nostin langan kun silmukoita oli jäljellä 1 ja kudoin sen takakautta ja sitten kudoin viimeisen.

Tämän jälkeen puikoilla oli 54 silmukkaa ja kudoin vielä yhden lilan ja yhden valkoisen raidan ennen kuin aloitin valepalmikkojoustimen. Valepalmikkoa aloittaessani nostin summamutikassa yhdessä kohtaa langan jälleen puikolle ja kudoin sen takaa, niin että sain lisättyä yhden silmukan joten valepalmikko muodostui 55 silmukalla.

Kudoin valepalmikkoa 4 palmikkokerroksen verran ja lopuksi päättelin joustavasti. Helppo tapa joustavaan päättelyyn on kutoa ihan aluksi 2 ensimmäistä silmukkaa normaalisti oikein ja siirtää ne sitten takaisin vasemmalle puikolle. Tämän jälkeen silmukat kudotaan takakautta yhteen. Kudotaan jälleen 1 silmukka, nostetaan se ja aiemmin yhdistämisessä muodostunut silmukka vasemmalle puikolle ja kudotaan ne takakautta yhteen.

Ihanat!

Näistä sukista tuli täydellisen kokoiset itselleni, eli koko on 36 ja varsi ylettyy hieman yli puolen säären. Seuraavat sukat meneekin sitten jollekin muulle, etenkin kun nyt tuntuisi siltä että niiden kärkiosa menee juuri eikä melkein nappiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s