Sukan aloittaminen kärjestä

Kärki valmiina!

Vieläkin teen muokkauksia sukan kärkiosaan, tämä on nyt uusin versio jonka tein. Ohjehan on periaatteessa sukan sädekavennettu kärkiosa, kudottuna vain väärään suuntaan joten tällä kaavalla sukan kärjestä tulee hyvin samankaltainen kuin sukassa, joka on aloitettu varresta ja päätelty sädekavennuksella.

Kärkiosan silmukkamäärää on helppo muuttaa lisäämällä kerroslukua ja samalla tietysti langankiertojen väliin ja jälkeen tulevaa silmukkamäärää kasvattamalla. Ensimmäinen kerros, jolla lisäykset tehdään takaa ja edestä kutoen, on hankalin, mutta sen jälkeen kärkeä onkin jo helppo kutoa eteenpäin.

Kärjessä käytin 3,5mm puikkoja ja vaihdoin ne 4mm puikkoihin kärjen valmistuttua. Tätä (tai vaihtoehtoisesti isompaa silmukkamäärää) suosittelen etenkin jos jalkaterään tulee kirjoneuletta.

 1. Luo 8 silmukkaa ja jaa ne kahdelle puikolle.
 2. Lähde jakamaan silmukoita neljälle puikolle eli ota kolmas puikko käyttöön ja kudo 1 silmukka, kudo seuraava silmukka ensin takaa ja sitten edestä. Neljäs puikko käyttöön ja sama homma, kudo 1 silmukka ja seuraava ensin takaa ja sitten edestä. Ekan puikon neljä silmukkaa on nyt jaettuna kahdelle puikolle niin että kummallakin on 3 silmukkaa. Kudo vielä toisen puikon silmukat samoin eli kudo 1, kudo seuraava ensin takaa ja sitten edestä. Ota nyt viides puikkokin käyttöön ja tee sama vielä tähteenä oleville silmukoille. Nyt sinulla pitäisi olla neljällä puikolla 3 silmukkaa.
 3. Kudo koko kerros oikeaa.
 4. Kudo 1, nosta lanka ja kudo se takaa, kudo 2. -> 4 per puikko.
 5. Kudo koko kerros oikeaa.
 6. Kudo 1, nosta lanka ja kudo se takaa, kudo 2, nosta jälleen lanka, kudo takaa, kudo 1. -> 6 silmukkaa per puikko.
 7. Kudo 2 kerrosta.
 8. Kudo 1, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 3, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 2. -> 8 silmukkaa per puikko.
 9. Kudo kolme kerrosta oikeaa.
 10. Kudo 1, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 4 silmukkaa, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 3. -> 10 per puikko.
 11. Kudo 4 kerrosta oikeaa.
 12. Kudo 1, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 5, nosta lanka ja kudo takaa, kudo 4. -> 12 per puikko.

Mikäli 48 silmukkaa riittää, niin nyt sukkaa jatketaan kantapäähän asti ihan tavalliseen tapaan. Itse kudon kantapään samoin kuin aina, kiilakavennusten kohta ja sitä kautta kantapään ulkonäkö vain muuttuu hieman valmiissa sukassa. Sukan istuvuus on mielestäni silti aivan yhtä hyvä kuin varresta aloitetussa sukassa.

Kärjestä aloitetun sukan kantapää
Advertisement

5 kommenttia artikkeliin ”Sukan aloittaminen kärjestä

 1. Kaikki selittävät kovasti, miten sukka kärjestä aloitetaan, se nyt oli helppoa minusta.
  Takertelen kantapään kanssa. Osaan lisätä vielä ne silmukat, on ihan hyvän näköinen, mutta nyt en ymmärrä Ullan selostuksia enkä muidenkaan. Tässä oli vain kuva!

  Tykkää

 2. Näissä tuo kantapää on nyt kyllä tosi oudon näköinen kun on noin lyhyt ylöspäin (nilkkaan päin) ja pitkä jalan alla. Ihan kuin se olisi nyt kääntynyt väärinpäin? Mun täytyy varmaan katsoa tarkemmin tuota Ullan ohjetta, sielläkö se noin tehdään? Paljon olen kärjestä aloittaen neulonut sukkia mutta tuollaista kantapäätä ei ole vastaan tullut.

  Tykkää

  • Näissä tuli kantalapusta hieman turhan pitkän, kun hoksasin, ettei jalkapohjan pituus riitäkään vielä joten tein neljä kerrosta normaalia pidemmän siitä. Vääristää heti kantapään näköä, koska se alkaa todella aikaisesta vaiheesta jalkapohjaa 🙂 Itse lapun korkeus nilkan takaa taas on varsin hyvä itselleni, varmaankin juuri siksi, että tuli himppasen pitkä lappuosa.
   Ulla jättää aina välikerroksen kiilakavennuksia tehdessään, itse tein ne joka kerroksella joten sekin muuttaa näköä heti reippaasti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s