Saumasukat

Innostuin, rakastuin ja ihastuin itse näihin sukkiin niin kovin, että tällä kertaa ohje on pakko julkaista vaikka vasta toinen sukka on valmis. Mutta menköön. Omaan silmään niiiiiiiin kauniit, palmikko takana on täydellinen ja värit.

7-veljestä lankaa näihin menee n. 100g mustaa ja 80g valkoista, puikkoina joustimessa 3,5 mm koivupuikot, sen jälkeen kokonaisuus on tehty 4 mm koivupuikolla ja apupuikolla palmikon osalta. Ja hei. Apupuikoksihan käy jopa virkkuukoukku, pätkä tikkua tai mikä tahansa, itsellä käytössä ihan normi apupuikko.

Näiden sukkien koko 37-38 on ja varren pituus kantapään yläreunasta mitattuna 30cm. Pohkeen ympärys on 34 cm, jos haluat isomman niin vinkki… lisää yksi tai vaikka kaksi nurjaa silmukkaa palmikon kummallekin puolelle mustalla ja tokihan palmikonkin voi tehdä isommalla leveydellä, kuudella tai jopa kahdeksalla silmukalla.

Ja kyllä! Toisinaan sitä vain on sellainen olo, että kyllä! Lisää samankaltaista huttua on saatava, mutta kiitos, mutta ei kiitos, ei täysin samanlaisena. Niinpä päädyin poimimaan omaa silmääni eniten miellyttäneitä kohtia aiemmin tekemistäni mustavalkoisista ja muokkaamaan niitä uuteen järjestykseen.

Joitain sieltä tippui poiskin, mutta ehdottomasti säästämisen arvoisiakin löytyi. Yksi ehdottomasti säästämisen arvoinen oli nilkan joustin, se kun antaa hyvän fiiliksen sukkaan. Mallikaavioon on sinisellä merkitty puikkojen rajakohdat, aloitussilmukat itsellä oli 65 koska niin, se valepalmikko.

Loin siis 65 silmukkaa 3,5 mm puikoille. Valepalmikkoa tein jälleen neljän sarjan verran, sen jälkeen tein yhden kerroksen pelkkää oikeaa vaihtaen puikot samalla 4 mm puikoiksi. Viimeisellä puikolla otin mukaan myös pohjavärin ja aloitin neulekaavion mukaan kutomisen alhaalta ylöspäin.

Nyt kaipaan vinkkiä siihen, mikä olisi hyvä neulesuunnitteluohjelma. Itse suunnittelen kuvionnit excelillä, mutta niin. Enpä ole vielä keksinyt miten saisin merkittyä siististi nurjat silmukat työhön. Oikealta vasemmalle ensimmäinen punainen silmukka tulee nurjalla, neljä seuraavaa oikealla ja sen jälkeen tehdään jälleen kaksi nurjaa. Kuvioneulealue tulee tietysti oikeilla silmukoilla mutta kappas, kerros loppuu vielä yhteen nurjaan silmukkaan.

Nuolet neljän oikean silmukan sarjassa taas kertoo palmikoinnin nostotaajuudesta, eli joka neljännellä kerroksella nosta 2 silmukkaa apupuikolle eteen, kudo kaksi oikein ja sen jälkeen kaksi silmukkaa apupuikolta oikein. Halutessasi voit toisessa sukassa ”kääntää” palmikon, eli nostatkin kaksi silmukkaa työn taakse, kudot kaksi ja sen jälkeen apupuikon silmukat.

Sinisten vaakaviivojen väliä voi toistaa haluamansa määrän varren pituutta lisätäkseen

Päädyin itse tekemään sinisten poikkiviivojen välisen mallikerran kahdesti, sillä halusin varrelle pituutta. Tämä jälkeen siirryin kutomaan loppupätkää kuvioinnista, palmikko jatkui kuten aiemminkin mutta samalla kavensin jokaiselta valkoiselta alueelta pois silmukan (merkitty nuolella) -> 60s.

Tämän jälkeen jatkoin vartta toisella kuvioinnilla. Palmikko jatkui takana samanlaisena ja ennen joustinraidoitusta tein vielä yhdellä kerroksella 6 kavennusta (näkyy nuolina) -54s.

Päädyin valkoisella alueella olemaan kuljettamatta mustaa lankaa palmikoinnin takia, nostin sen näin ollen ”ristiin” takaisin mustalle alueelle nurjia silmukoita varten. Yllättävän hyvin toimi tämä ratkaisu, hyvin hyvin pieni reikä tuli toisella nostokerroksella mutta se on tosiaan niin pieni, ettei sitä edes huomaa jos ei sen olemisesta tiedä.

4 silmukan palmikossa mustan ristiin heitto vaikuttaa tämän verran kun heittokerroksia on vain kaksi

Toisella kerralla kuljetin lankaa mukana koko kerroksen ja oikeastaan jäin lähinnä miettimään sitä, että kumpi sitten on toimivampi. Itse taidan suosia ennemmin ristiin nostamista.

Ensimmäiset kavennukset (65s->60s) näkyy tässä kaaviossa alimmaisina nuolina, kuvionti vaihtuu niiden jälkeen.
Hiljaa hyvä tulee.

Kuvion perään tein yhden kerroksen valkoisella ja sen jälkeen kantapään mustalla vahvennettuna perinteiseen tapaani; 27 silmukkaa ja 26 kerrosta. Nostin reunoista 14 silmukkaa, tein kiilakavennukset joka toisella kerroksella ja samalla lähdin tekemään kärkiosaa jonka nappasin melkein suoraan aiemmin tekemistäni sukista.

Kiilakavennuksia tein kunnes puikoilla oli yhteensä 55 silmukkaa. Sen jälkeen kudoin mallikuvion loppuun ja päättelin valkoisen langan pois.

Jalkapöytä sujui sutjakkaasti ja päädyin tekemään kärjen kokonaan mustalla sädekavennuksia hyödyntäen. Näin sukat sai tietynlaista ”ryhtiä” olemukseensa.

Voihan sauma!

Loppuun höyrytys, kuivaus sukkablokilla ja siinäpä se. Saumasukat valmiina. Kummastakin sukasta kuvat ilmestyy siinä vaiheessa kun saan parin valmiiksi, nyt hihkun vain toisen jalan sukasta.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Saumasukat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s