MSO-sukat

Eli Minun Suomeni On. Herkkä, kaunis, suloinen ja suomalainen. Ja itsepäinen. Nämä sukat tosin osui omalla kohdallani hetkeen jolloin oli ihan vähän muutakin. Tiedättehän.

Niin monta rautaa tulessa yhtä aikaa, että eihän tässä ole enää mitään järkeä! Paitsi, että osallistuin Keijukainen KAL-sukkiin, päädyin tekemään niitä neljä paria. No hupsis. Ja nyt osallistuin sitten vielä Taimitarhan Tähdet meren yllä KAL-tumppuihin joten jopa on kutomista.

Toisaalta, KAL-tumppuihin tulee kovin pieni pätkä päivässä, joten aikaa jää muullekin kutomiselle töiden jälkeen ja niinhän siinä kävi, että lähdin pitkästä aikaa suunnittelemaan jotain oman mieleni mukaista.

Isot kuviot on juuri nyt itselleni kovin mielekkäitä, joten päädyin niihin. Näiden sukkien kokovaihtoehtoja on kaksi mitä varteen tulee. Jos tahdot leveämmät niin valitse kaavio yksi. Hieman kapeammat varret tulee kaaviolla kaksi.

Oma pohkeeni on aika ohkoinen, mutta tein silti isommalla silmukkamäärällä koska käytän sukkia vallan niin, että varsi on farkkujen päällä näkyvissä. Lisäksi käsialani on jokseenkin kireää, joten kannattaa miettiä aloittaessa lisääkö esim varsien sivuihin vielä silmukan tai kaksi per puoli.

Ohjeessa mainitaan aina ensin silmukkamäärä leveämmälle varrelle, sen jälkeen kapeammalle. Ja muistaessa, 7-veljestä langat, 3,5 koivupuikot.

Kaavio 1, kudotaan kahdesti kerroksella. Toista koko kaavio haluamasi pituuden mukaan.
Kaavio 2, kudotaan kahdesti kerroksella. Toista koko kaavio haluamasi pituuden mukaan.

Aloita sukat luomalla kuviovärillä 70/65 silmukkaa. Jaa silmukat puikoille 15-20-15-20 tai 15-15-20-15 ja lähde kutomaan joustinta. Joustin on jaollinen viidellä.

Kudo kolme oikein ja kaksi nurin ja toista kerros loppuun. Toista kerros kolmesti, neljännellä kerroksella nosta 3 silmukkaa neulomatta oikealle puikolle, vedä oikeanpuolimmaisin silmukka kahden muun yli ja siirrä jäljelle jääneet silmukat takaisin vasemmalle puikolle. Neulo 1 oikein, tee langankierto ja kudo vielä yksi oikein ja sen jälkeen kaksi nurin. Toista kerros loppuun.

Kudo joustinta haluamasi matka, vähintään neljästi. Kudo yksi kerros pelkkää oikeaa ja kavenna samalla pois 2/3 silmukkaa. Jaa sen jälkeen silmukat puikoille 17-17-17-17 tai 16-15-16-15. Ota mukaan pohjaväri ja lähde kutomaan kaaviota 1 tai 2.

Kun varren pituus on itsellesi mieluinen, kudo vielä kaavio 3/4. Kaaviossa on kavennukset merkitty summittaisiin kohtiin /-viivalla. Kavennusten jälkeen puikoilla on 60/54 silmukkaa.

Kaavio 3 68 silmukan sukalle
Kaavio 4 62 silmukalle

Itse päädyin tekemään mallikuvion kahdesti, jonka jälkeen jatkoin pelkällä sinisellä joustinta. Kudoin joustinta kolme kokonaista mallikertaa ja niiden jälkeen päädyin kutomaan vielä kaksi kerrosta 3o, 2n tehden viimeisellä kerroksella lisäkavennuksia.

HUOM! Lisäkavennuksia ei kannata tehdä, mikäli olet tehnyt varren 62 silmukalla ja teit kavennukset varren loppuosassa. Itse kavensin jälkimmäisellä kerroksella jokaisen puikon ensimmäisillä nurjilla kutomalla kaksi silmukkaa nurin yhteen. Näin silmukkamäärä putosi kokonaisuudessaan 56 silmukkaan.

Koska jätin valkoisen langan katkaisematta tein kantapään puikoilla 3 ja 4, näin valkoinen lanka jäi suoraan oikealle kohdalle jalkaterän kuviointia varten. Kantapään tein tällä kertaa 28 silmukalla ristikkäin vahvistettuna neuleena.

Elämäni ensimmäinen ristiinvahvistettu kantapää!

Ristikkäin vahvistettu neule tehdään hyvin samaan tyyliin kuin vahvennettu kantapää, erona on se, että joka toisella kerroksella silmukan nosto tehdään eri kohdassa. Koska itse aloitin sen nurjalla puolella oli järjestys tämä

  • Nosta 1 silmukka kutomatta, kudo kerros nurjalla
  • Nosta 1 silmukka kutomatta, 1o, 1 nostettuna, 1o, 1 nostettuna jne
  • Nosta 1 silmukka kutomatta, kudo kerros nurjalla loppuun
  • Nosta 1 s kutomatta, nosta vielä toinen kutomatta, 1o, 1 nosto, 1o, 1 nosto jne kerros loppuun

Näin jatkoin koko kantalapun ajan. Kun kantalapulla oli riittävästi korkeutta, itselläni sitä tuli 26 kerrosta, aloitin kantapään kavennukset jättämällä keskelle 14 silmukkaa. Kavennusten jälkeen poimin kummastakin sivusta 14 silmukkaa, lisäksi otin yhden silmukan kummastakin reunasta nostamalla jalkapöydän sivusta silmukoiden välistä langan ja kutoen sen kiertäen.

Tämän jälkeen otetaan käyttöön jälleen se pohjaväri ja ryhdytään kutomaan mallikaaviota jalkapöydän päälle. Samalla tehdään kiilakavennukset sivuissa, itse suosin tällä kertaa jokaisella kerroksella kaventamista. Samalla aloitin jalkapohjan palkituksen. Palkitus tehdään koko matkalle jalkapohjan puolelle.

Sukan pituutta voi säädellä jalkaterän kärjen pistekerroksilla.

Kiilakavennuksia tehdään kunnes jäjellä on 56 silmukkaa, sen jälkeen jatketaan mallikuviota ihan normaalisti. Itse jatkoin vielä yhden kerroksen enemmän kuin kaaviossa on ja sen jälkeen lähdin tekemään kavennuksia.

Kärkikavennukset tein sädekavennuksina, eli kudo 5o, kudo 2 yhteen (itse käänsin silmukat puikolla ensin toisin päin), kudo 5o ja kavennus uudelleen. Väliin 5 kerrosta oikeaa, ja kavennukset 4o, 2, yhteen, kerroksen jälkeen 4 kerrosta oikein jne.

Kavennuksia jatketaan kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Lanka poikki, veto kaikkien silmukoiden läpi ja päättely. Lopuksi höyrytys ja kuivumaan sukkablokille.

PS. muistathan infota, jos ohjeessa on virhe tai se on epäselvä, kiitos.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”MSO-sukat

  1. Tuhannet kiitokset on todella kauniita Olen itsekkin suunnitellut Capri tanssiorkesterin pojille sukat ja 6 parit neuloin säestävät meidän Eläkeläisten Rehevä ja Rautainen lauluryhmää
    Kiitos sinulle kauniita on mallit

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s