Pitkät palmikot

Ideasta toiseen, tosin edellistä mukaellen. Oma käsialani neuleissa on todella tiukka. 10cm levyiselle alueelle 3,5 puikoilla seiskaveikasta minulla tulee 25 silmukkaa, eli kuten sanoin, tiukkaa on. Niinpä päädyin tekemään sukat ISOLLA silmukkamäärällä, koska ne on tarkoitus antaa paksupohkeisemmalle naisihmiselle.

Joustimeksi otin jälleen hunajakennojoustimen, alkuun tein 80 silmukkaa 3 mm puikoilla. Olin hieman kahden vaiheilla teenkö sukkiin nauhakujan, mutta kaavioon sen nyt silti tein. Jos siis et tee nauhakujaa niin kudo kerros 20 kokonaan oikeaa.

Ja vielä silmukkamerkkien selitykset tähän:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on neulesymbolit.png

Joustimen vitoskerroksen silmukkamerkkiläjä on kieltämättä jokseenkin hämmentävä, tämän huomion tein aiemmissa sukissa ja sen onneksi yksi kutoja toi esiinkin, joten avataan riviä tässä.

Ensin silmukka apupuikolle eteen, 1 oikein ja apupuikon silmukka oikein, silmukka apupuikolla taakse, 1 oikein ja apupuikon silmukka oikein ja koko kerros jatkuu samalla kaavalla.

Joustimen tehtyäni lähdin kutomaan mallikaavio kakkosta edessä ja takana puolestaan tein mallikaaviota kolme. Muuten mallikaaviot on hyvin samat kuin Kevään korvalla-sukissa, mutta lisäsin nurjia silmukoita kuvioalueiden reunoihin.

Mallikaavio2
Mallikaavio 3

Etuosan palmikko-osaan menee 24 silmukkaa ja takaosan reikänauhakuvioon 11. Näiden välisen alueen oikeiden silmukoiden määrää säätelemällä saa pohkeen kokoa säädeltyä. Kavennukset tulee taakse ja niiden aloittamiskohdan voi päättää ihan itse.

Koska näistä tuli pitkävartiset sukat, varren pituus joustimen kanssa yhteensä noin 35 cm josta 5 cm joustinta, aloitin takaosassa kavennukset kummankin nurjan alueen reunasta kerroksella 27.

Kudoin viimeiset kaksi silmukkaa ennen nurjia oikein yhteen, sen jälkeen takaosan keskialueen ja sen jälkeen nurjien jälkeiset kaksi ensimmäistä oikeaa takareunoistaan yhteen. Jatkoin kavennuksia joka kuudennella kerroksella niin kauan kunnes puikoilla oli yhteensä 56 silmukkaa. Viimeinen kerros jolle kavennus osui oli 96.

Tämän jälkeen kudoin kantalapun vahvennettuna 27 silmukalla, korkeutta sille tuli 26 kerrosta. Kantapohjakavennusten jälkeen nostin kummassakin sivussa 14+1 silmukkaa ja tein kiilakavennukset joka kerroksella. Samalla jatkoin palmikointia sukan päällipuolella. Kiilakavennusten valmistuttua tarkistin että jokaisella puikolla on 14 silmukkaa.

Noin 5 senttiä ennen toivottua pituutta lähdin mallailemaan kohtaa, mistä aloittaa kärkikavennukset. Kärkikavennukset kannattaa aloittaa juuri ennen kuin on mallikaavion kohdassa jossa palmikon sivummaiset silmukat nostetaan apupuikolle.

Kärkikavennukset

Kärkikavennuksia tein joka toisella kerroksella nauhakavennuksena kunnes jokaisella puikolla oli jäljellä 8 silmukkaa. Tämän jälkeen tein kavennukset joka kerroksella. Kun jokaisella puikolla oli jäljellä 2 silmukkaa katkaisin langan ja vedin sen kaikkien silmukoiden läpi.

Varteen pujotin vielä mustaa silkkinauhaa ja jopa niistä tuli suloiset!

9 kommenttia artikkeliin ”Pitkät palmikot

  1. Paluuviite: Pikkusydämet | Nojatuolin uumenista

  2. Ihanat sukat 😍 aloittelen ohjeesi mukaan noita kevään korvalla sukkia mutta tuo resorin 5 rivi ei millään tahdo avautua. Miten tuo resori siis tulisi neuloa? Jos saisi selvennystä mitä nuo merkit tarkoittaa. Kiitoksia kovasti.

    Tykkää

    • Itsekin tuumailin merkkejä tehdessäni, että saakohan niistä kukaan selkoa tuossa kohtaa 🙂
      Mutta siis, ihan käytännössä menee niin, että ensin silmukka apupuikolle eteen, 1 oikein ja apupuikon silmukka oikein, silmukka apupuikolla taakse, 1 oikein ja apupuikon silmukka oikein ja koko kerros jatkuu samalla kaavalla 🙂
      Toivottavasti aukesi tällä…

      Tykkää

      • Kiitos selvennyksestä, eiköhän se avaudu. 😊Voisitko vielä selventää mitä Y oikeinpäin (rivin 5 alussa) ja Y nurinpäin (rivin 10 alussa) tarkoittaa? Olen siis aloitteleva neuloja, eikä merkit ole vielä hallussa 😥

        Tykkää

        • Jostain se on jokaisen aloitettava 😀
          Tuo Y tulee oikeastaan noista merkeistä, eli jos katsot noita silmukkamerkkejä, niin juuri tuo silmukka apupuikolle eteen, 1 oikein, apupuikko oikein, vie kahden ruudun (silmukan) verran ja kuvaa merkissä nimenomaan apupuikolla etupuolelle nostamista. Y on siis puolikas kyseisestä merkistä.
          Niin ja rivillä kymmenen aloitat puolestaan niin, että se ensimmäinen silmukka meneekin apupuikolla työn taakse odottamaan, kudot 1 oikein ja sen jälkeen apupuikon silmukan oikein, sitten taas eteen odottamaan jne.
          Toivottavasti selvensi tämäkin 🙂

          Tykkää

          • Voi kiitos, kyllä selvensi. 😊 Sitten olisi vielä yksi kysymys… Rivillä 26 y:t ovat vastakkain, neulotaanko ne siis 1s apupuikon taakse, 1 oikein, apupuikko oikein? Kiitos sinulle oikein paljon kun olet viitsinyt neuvoa. 😊

            Tykkää

          • En ihan hahmota, mitä kohtaa tarkoitat, mutta käytännössä rivi 26 menee tuon kuvioalueen osalta näin:
            ensin ne 5 oikeaa sieltä reunasta (toki puikkojako voi olla sinulla mikä tahansa, mutta kuitenkin) jonka jälkeen 1 nurin, 1 silmukka apupuikolle taakse, 1 oikein, apupuikon silmukka oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 silmukkaa apupuikolle työn eteen, 2 oikein ja sen jälkeen apupuikon silmukat oikein (nyt ollaan siis siinä kohtaa missä oletan että tarkoitat y-kirjainten vastakkaisuutta… ). Nyt olet tarkalleen ohjeen mukaan tehnyt juuri silmukan 16 ja seuraava on 17?
            Tämän jälkeen 2 silmukkaa apupuikolla työn taakse odottamaan, kaksi oikein, apupuikon silmukat oikein (ollaan siis juuri kudottu silmukka 20), 2 oikein, 2 nurin, silmukka apupuikolle työn eteen, 1 oikein, apupuikon silmukka oikein, 1 nurin ja sitten mennään taas pelkällä oikealla.
            Osuiko ohjeistus oikeaan?

            Tykkää

Jätä kommentti