Pikkuprinsessan virkattu lierihattu

Kun omat mökkisukat valmistui päädyin kaivamaan vaihteeksi käpäliini virkkuukoukun. Kovasti houkutteli virkata omalle ihanalle kesäheinälleni, esikoislapsenlapselleni siis, kesähattu mutta kappas. Enpä sitten löytänyt mieleistäni ohjetta joten lähdin vain tylysti kokeilemaan mitä sitä saisi aikaan.

Kesällä langan pitää olla kaikkea muuta kuin seiskaveikkaa myssyssä ja puuvillalankaahan torpasta EI löytynyt sopivan paksuisena. Mikäs siinä sitten, aikani tutkailin lankakätköjä ja kappas. Juuri neidin lempiväriä sattui olemaan mammuttimarkkinoilta ostamani Mammutti-langan muodossa.

Pääosin lanka on akryylia, villaa siinä on 20 %. Pehmeydessä löytyy siis. Ja ei kun kokeilemaan. Koukku 3,5 mm. Alkuun loin 3 ketjusilmukkaa ja sen jälkeen kerrokset menikin näin.

1.kerros virkkaa ensimmäiseen ketjusilmukkaan 6 pylvästä, sulje piilosilmukalla

2.kerros virkkaa neljä ketjusilmukkaa (ensimmäinen pylväs), ketjusilmukka ja sen jälkeen pylväs , *1 kjs, pylväs seuraavaan pylvääseen, kjs, toinen pylväs samaan pylvääseen*, toista *–* vielä 4 kertaa ja sulje kerros piilosilmukalla (työssä nyt 12 pylvästä)

3. kerros virkkaa 4kjs, *1 p pylvääseen, 1 kjs, 1p pylväiden väliin, 1 kjs* toista *–* kerroksen loppuun asti ja sulje kerros ps (työssä nyt 24 pylvästä)

4. kerros 4 kjs, (ensimmäinen pylväs), *p seuraavaan pylvääseen, kjs*, toista *–* vielä 22 kertaa ja sulje kerros piilosilmukalla (edelleen 24 pylvästä, yhteensä silmukoita 48)

5. kerros 4 kjs, *1p pylväiden väliin, 1 kjs, 1 p pylvääseen, 1 kjs* toista *–* kerroksen loppuun asti ja sulje kerros ps (työssä nyt 48 pylvästä)

6. krs 4 kjs, (ensimmäinen pylväs), *p seuraavaan pylvääseen, kjs*, toista *–* vielä 46 kertaa ja sulje kerros piilosilmukalla (edelleen 48 pylvästä, yhteensä silmukoita 96)

7. krs 4 kjs, (ensimmäinen pylväs), *p seuraavaan pylvääseen, kjs*, toista *–* vielä 46 kertaa ja sulje kerros piilosilmukalla (edelleen 48 pylvästä, yhteensä silmukoita 96)

8. kerros 4 kjs, *1p seuraavaan pylvääseen, kjs, toista 4 kertaa, p, kjs, toinen p samaan pylvääseen, kjs *–* kerroksen loppuun asti ja sulje kerros ps (työssä nyt 56 pylvästä)

9. kerros peruskerros eli 3 kjs, *1p pylvääseen, 1 kjs* toista *–* kerros loppuun, sulje ps

10. kerros kuten kerros 8, mutta kaksi pylvästä joka seitsemänteen pylvääseen (työssä nyt 64 pylvästä)

Tässä vaiheessa mittailin halkaisijaa ja totesin sen olevan n. 18 cm suoraksi levitettynä. Sovitin lisäksi omaan hiemaan isompaan nuppiini ja totesin, että nyt lakin ympärys alkanee olla sopiva sillä Mammutti-lanka joustaa joissain määrin. Niinpä lähdin tekemään ihan peruskerrosta tästä eteenpäin.

11. kerros + kerrokset tästä eteenpäin 3 kjs, *1p pylvääseen, 1 kjs*, toista kerros loppuun ja sulje ps

Kun hatun pituus päälaelta alareunaan oli n. 15cm aloin tehdä lieriä.

  1. kerros virkkaa 3 kjs, *2 pylvästä edelliseen ketjusilmukka-aukkoon, pylväs pylvääseen* ja toista *–* kerros loppuun, sulje ps

2. kerros 3 kjs, *2 pylvästä seuraaviin pylväisiin, 2 pylvästä kolmanteen pylvääseen*, toista *–* kerros loppuun, sulje ps

3. kerros 3 kjs, * 3 pylvästä seuraaviin pylväisiin, 2 pylvästä neljänteen pylvääseen*, toista *–* kerros loppuun, sulje ps

4. kerros 3 kjs, *4 pylvästä seuraaviin pylväisiin, 2 pylvästä viidenteen*, toista *–* kerros loppuun, sulje ps

5. kerros 3 kjs, *5 pylvästä seuraaviin pylväisiin, 2 pylvästä kuudenteen*, toista *–* kerros loppuun, sulje ps

Päättele lanka pujottelemalla neulalla aiempiin silmukoihin.

Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”Pikkuprinsessan virkattu lierihattu

    • No heipsan, ihan en nyt tarkkaan muista langan määrää, mutta 500g kerästä tein kaksi tällaista lierihattua ja yhdet lapsen siilitumput ja sittenkin sitä vielä jäi. Olisko mennyt noin 100-150 grammaa, ehkä…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s