Nyhtöpossu

Nyhtöpossu on meillä lasten herkkua, ja vaikka se onkin kohtalaisen vaivatonta tehdä niin silti sitä tulee tehtyä turhan harvoin. Meillä nyhtöpossun kanssa syödään joko itsetehtyjä briossisämpylöitä, pitaleipiä tai hahaa, uusimpana aluevaltauksena, tortillalättyjä kaupan hyllystä.

Tällä kertaa päätin tehdä nyhtöpossun hieman ”pidemmän” kaavan mukaan, tai ehkä sittenkin vaivalloisemman koska olihan se nyt raskasta hieroa possuun kuivamaustepinta *hehheh*. Yleensä olen tehnyt marinadin, jossa olen antanut possuparan maata jääkaapissa koko päivän.

Meillä possu viettää yönsä uunissa, säädän mittariin hieman alle 100 astetta, lykkään kaverin uuniin maate mennessäni ja aamulla sitten ihailen n. 90-asteiseksi lämmennyttä ystäväämme. Valmistusaika kaikkineen tällä on siis hyvinkin se vuorokausi, hups.

1,5 – 2 kg kassleria ja paistamiseen:

(1/2 l pullo Dr. Pepperiä tai Coca-Colaa) TAI

pikkupullo olutta TAI

pari-kolme desiä vettä tai lihalientä

Ennen paistoa maustetaan eli kuivamausteseos pintaan:

1 rkl savustettua paprikajauhetta

1 rkl jeeraa (juustokuminaa)

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl suolaa

2 rkl tummaa sokeria (esim ruokosokeri)

Sekoita mausteet keskenään ja hiero possusen pintaan. Nakkaa possu maustekuorineen jääkaappiin päiväksi.

Kun possusella on maustehuntu päällä, alkaa neste jossain vaiheessa hikoilemaan lihasta…

Paistamista ajatellen kannattaa possu nostaa huoneenlämpöön tunti-pari aikaisemmin kuin on ajatellut nakata sen uuniin. Kaada päälle valitsemasi neste, säädä uuni hieman alle 100 asteeseen ja lykkää halutessasi lihamittari kylkeen. Kypsyyden tietää toki siitäkin, että liha suorastaan hajoaa ihan pelkällä lusikalla kypsyttyään.

Uunia odotellessa

Itse paistan tosiaan yön yli, yleensä possunen saa makoilla uunin lämmössä 8-10 tuntia. Tällä kertaa possu makoili lämmössä helposti sen 10 tuntia ennen kuin oikea lämpötila saavutettiin.

Tavoite saavutettu, 90 mittarissa!

Anna possun levähtää hetkinen liemessään ja nosta se sitten leikkuulaudalle tai lautaselle siksi aikaa, että otat paistoliemen siivilän kautta talteen.

Nakkaa possu takaisin uunivuokaan ja riivi se suikaleiksi, helpoiten homma käy haarukalla. Itse nypin kaiken rasvaosan mahdollisimman tarkkaan pois repiessä, mutta kukin oman makunsa mukaan.

ÄLÄ hävitä paistolientä, sillä sille on vielä käyttöä. Paistoliemestä saat mainion kosteuttajan lihalle. Kuori isoimmat rasvat pois päältä ja heitä hetkeksi kattilaan mikäli haluat lisätä siihen esim grillikastiketta vielä savunmakua antamaan.

Kaada paistolientä possun päälle, voit myös keitellä paistoliemestä vielä hieman maustetumman version ja käyttää sitä. Tällä kertaa päädyin juuri tähän ratkaisuun.

Valmiina ollaan!

Otin osan paistoliemestä kattilaan ja lisämaustoin sitä. Tällä kertaa lisämausteiksi päätyi valkosipulimurska, soijakastike, BBQ-kastiketta tujaus ja tujaus ketsuppia. Annoin kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia ja kippasin lihan joukkoon.

Aluksi laitoin vain osan lihan sekaan, kuten toimin pelkkää paistolientä käyttäessäkin. Tarvittaessa lientä voi lisätä, jos tuntuu siltä että possunen muuttuu liian kuivaksi. Tämän jälkeen possunen voi mennä vielä kotvaksi uuniin kannen alle imemään makua itseensä. Asteita ei kannata uuniin laittaa tässäkään kohtaa kuin hieman alle sen sadan mikäli uuni on ehtinyt täysin jäähtyä, itse annan possun olla uunissa ilman lämpötilan säätelyä sillä usein uunin lämpö on tässä vaiheessa noin 70 astetta.

Lisää tarvittaessa paistolientä jos tosiaan tuntuu että possu on turhan kuiva, tämähän on täysin makuasia. Itse pidän possusta niin, että se on mehevän kosteaa.

Ja näin. Herkullisen ihana nyhtöpossu on valmis! Tämä säilyy muutaman päivän jääkaapissa syötävänä, lämmitä aina sen verran mitä kerralla syöt. Pakastamista en ole päässyt kokeilemaan, sillä meillä tuppaa possukippo olemaan tyhjänä parissa päivässä.

Enjoy!

Yksi kommentti artikkeliin ”Nyhtöpossu

  1. Paluuviite: Nyhtöhampparit | Nojatuolin uumenista

Jätä kommentti