Ristinsä kullakin

Tai ehkä näiden nimi pitäisi olla lumikiteet? Neilikat? Omaan silmään kuvio tuo mieleen ristin, joten nimi sen mukaan eikä siinä vielä kaikki. Aina välillä tulee kudottua malleja jotka tuntuu olevan älyttömän helppoja, simppeleitä ja suorastaan liukuu puikoilla.

No, nämä ei todellakaan kuulu niihin malleihin. Päinvastoin. Oikeastaan vasta kantapään jälkeen kutominen alkoi tuntua edes jotenkin sujuvalta, siihen asti oli kyllä aikamoista tervanjuontia. Oli miten oli, ohjeen nyt kuitenkin jaan.

Lankana seiskaveikka, puikkoina joustimessa 3,5 mm koivupuikot, kuvioalueella 4 mm vastaavat. Lankaa sukkiin meni yhteensä n. 150g, mustaa 50g ja pionia 100g.

Alkuun loin 63 silmukkaa, sillä ruudukkoresorissa silmukkaluvun pitää olla jaollinen kolmella. Ruudukkoresori itsessään on hyvin helppo tehdä sillä vaiheita on vain kaksi:

  1. Kerrokset 1–2: Neulo 2 o, 1 n.
  2. Kerrokset 3–4: Neulo kaikki silmukat nurin.

Ruudukkoresoria voi kukin tehdä haluamansa mitan, neljä kerrosta luo aina yhden ruudukkorivin. Saatuani joustimen omaan silmään hyvälle mitalle kudoin yhden kerroksen pelkkää oikeaa ja samalla lisäsin yhden silmukan. Otin mukaan myös pohjalangan viimeisellä puikolla ja sen jälkeen lähdin kutomaan mallikaavion mukaan.

Puikkojako punaisella

Tällä kertaa päädyin kokeilemaan palkitusta kumpaankin sivuun, se on mielestäni helppo keino saada kuvionti näyttämään kauttaaltaan tasaiselta ja samalla palkkialue toimii tarvittaessa kavennusalueena.

Olisiko sittenkin se neilikka?

Kun olin kutonut vartta n. 17cm (10 ruutupalkkikerroksen verran) tein ensimmäiset kavennukset kumpaankin sivuun kutomalla pinkillä palkilla 2 silmukkaa yhteen kummassakin sivussa. Hieman myöhemmin tein vielä toiset kavennukset kutomalla kummankin sivun palkkialueelta jäljelle jääneet pinkit yhteen mustien silmukoiden kanssa niin, että vain mustat silmukat jäi sivuihin.

Ensimmäisen kavennuskerroksen jälkeen pätkä kuviointia normisti, silmukoita 62
Ja toiset kavennukset, puikoilla 58 silmukkaa

Kudoin vielä pätkän kuvioneuletta jonka jälkeen aloitin kantalapun tekemisen. Kantalapun, kuten kantapään muutenkin, tein ihan perinteiseen omaan tyyliini. Kantapohjan kavennusten jälkeen jatkoin kuviointia sukan päällipuolella, samalla tein kiilakavennuksia joka kerroksella. Kiilakavennuksia tein kunnes silmukoita oli jäljellä 56.

Tätähän voi tehdä juuri niin pitkän matkaa kuin tahtoo ja kärjenkin voi itse tuumia tahtomallaan kaavalla

Sukan pohjapuolelle päätin tehdä tähtiä, kumpaankin sukan sivuun tuli aina kaksi mustaa silmukkaa jotka jäi itselläni nauhakavennusten keskellä kulkevaksi kaksikoksi koko kärjen matkan. Kärjen nauhakavennuksen aloitin kun päällipuolen kaksi ”sivuristiä” oli puolivälissä, näin sain yhden kokonaisen kuvion vielä keskelle.

Kaveri kysyi, onko sukan sivussa menninkäisille tikapuut ja onhan ne!

Kun puikoilla oli jäljellä 8 silmukkaa katkaisin langan ja vedin sen kaikkien silmukoiden läpi. Päättely, höyrytys ja blokille kuivumaan ja siinä se. Parikin keikkuu jo puikoilla, joten kohtahan nämä saa lahjoittaa sukkia kaipaavalle.

Näistä sukista tällä kuviomäärällä tuli kokoa 36-37, pituutta pohjalla on noin 24 cm. Varren pituus nilkasta mitattuna on 20 cm.

Jätä kommentti