Ruutusukat

Migreenisukat?

Jälleen kaivoin seiskaveikat ja koivupuikot esiin ja ryhdyin tuumimaan, että mitäs nyt. Koska mustavalkoisista tuli vallan kivat ruutujen osalta, päätin muokata kyseisestä mallikaaviosta hieman toisenlaisen, tosin hyvin samankaltaisen.

Lankaa tämän kokoisiin sukkiin kului yhteensä 140 g, pohjaväriä (pioni) 50 grammaa ja kuvioväriä (mustaa) 90 grammaa. Varren pituus kantapohjasta mitattuna näissä on 23 senttiä, jalkapohjan pituus puolestaan 25 senttiä.

Peilikuvakärjet

Väreiksi valikoitui musta ja pioni, joustimeksi ruudukkoresori. Resoriosan tein 3,5 mm koivupuikoilla. Ruudukkoresorin silmukkamäärän tulee olla kolmella jaollinen, joten loin alkuun 57 silmukkaa. Ruudukkoresori on helppo kudottava, kudotaan kaksi kerrosta 2o, 1n jonka jälkeen seuraavat kaksi kerrosta pelkkää nurjaa ja sama alusta.

Kivalta näyttää alkuosa

Joustimen viimeisellä puikolla punoin mukaan varsinaisen pohjavärilangan, joustinlanka siirtyi kuvioväriksi. Viimeisellä puikolla kavensin yhden silmukan pois -> 56 silmukkaa jonka jälkeen lähdin kutomaan kuviointia. Samalla vaihdoin puikot 4 mm vahvuisiin.

Varren ruudukkokuvio, valkoiset ruudut pionilla, punaiset mustalla

Kantalapun tein 27 silmukalla vahvennettuna, 26 kerroksen jälkeen tein kantapään kavennukset ja poimin molemmista sivuista 14 silmukkaa. Toisella sivulla (1. puikolla) kaikki poimitut tuli mustalla, toisella (4. puikolla) osan nostin jo raidoitusta ajatellen. Ensimmäisen pionin värisen langan nostin sillä 8. silmukalla.

Jalkaterän päällypuolella jatkoin ruudutusta, jalkapohjaan päätyi jälleen raitoja ja samalla aloitin kiilakavennukset.

Jalkaterän kuviointi, toisen jalan kuviointi peilikuvana

Enpä tiedä, olisiko sillä ollut paljonkaan merkitystä vaikka olisin tehnyt molemmat sukat samalla kaaviolla, mutta koska tahdoin jalkapöydän kuvioinnit kääntää peilikuvaksi niin käänsin myös varren kuvioinnit toisessa sukassa peilikuvana kulkemaan.

Varsi 2
Jalkapöytä 2

Tein kiilakavennuksia kunnes puikoilla oli yhteensä 58 silmukkaa ja jatkoin sen jälkeen kuviointia siihen asti, kun oli aika aloittaa kärkikavennukset. Kavennukset aloitin noin 4 senttiä ennen sukan lopullista jalkapohjan pituutta, tässä tapauksessa 43 kerrosta sen jälkeen kun olin aloittanut jalkapohjan raidoituksenkin.

Koska jalkapöydän puolella oli 31 silmukkaa ja jalkapohjassa 27 aloitin kaventamisen 2. ja 4. puikon alusta kutomalla ensin yhden ja kaventamalla sen jälkeen kaksi seuraavaa silmukkaa ylivetokavennuksella yhteen. Näin molempiin puoliin tuli parillinen luku silmukoita. Sen jälkeen tein vielä kaksi kavennuskerrosta kaventaen vain jalkapöydän puolella olevia silmukoita, 2. puikolla samoin kuin aiemmin ja 3. puikolla kutoen kolmanneksi ja toiseksi viimeisen silmukan yhteen ja viimeisen oikein -> jalkapohjassa 26 silmukkaa, samoin jalkapöydän päällä.

Lankadominanssin tulos

Kärkikavennukseksi valikoitui nauhakavennus, jolloin kudoin 1. ja 3. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeisen silmukan yhteen ja kudoin puikon viimeisen silmukan, 2. ja 4. puikolla kudoin yhden silmukan, toisen ja kolmannen silmukan ylivetokavennuksena yhteen ja loput edelleen kuviointikaavion mukaan.

Höyrytys sukkablokeilla ja siinä se

Jätä kommentti